Make your own free website on Tripod.com

Linkovi

Prirucnik za nadgledanje izbornog postupka

 

 

 

Cara Lazara 16. 34000 Kragujevac
mail : osterman@ptt.yu
contact : Vladimir Paunovic
Kragujevac:
Nikole Pašica 4/17
34000 Kragujevac
tel/fax: 034 332-899
e-mail: cesidkg@infosky.net
contact: Milan Popovic

 

U Kragujevcu je u biracke spiskove upisano 142.352 biraca, a biracki spiskovi su zakljuceni 8. septembra.
Nakon ovog roka, izmene i dopune birackih spiskova, mogu da se vrse samo na osnovu resenja Opstinskog suda u Kragujevcu, 48 sati pre odrzavanja izbora.
Za 91 odbornika Skupstine Grada Kragujevca, biraci mogu da glasaju na 161 izbornom mestu.
Do isticanja roka (8. septembra) za podnosenje kandidature za odbornike u Skupstini Grada, predlozen je 421 kandidat od strane 6 politickih partija, koalicija i politickih organizacija i 13 grupa gradjana. Od toga je Gradska Izborna Komisija definitivno potvrdila 406 kandidatura.
Za svaku izbornu jedinicu (po 91 kandidata), kandidate imaju: SRS, SPS-JUL-Slobodan Milosevic i grupa gradjana "Zajedno za Kragujevac - Veroljub Stevanovic - Borivoje Radic". DOS-Vojislav Kostunica imaju 90 kandidata, zato sto je Gradska izborna komisija zbog nepotpune dokumentacije odbacila kandidaturu za izbornu jedinicu 88. MZ Cerovac - MZ Gornje Jarusice, a zalbu je odbacio i Opstinski sud. Sledeca je po broju kandidata Stranka srpskog jedinstva koja ima 10 kandidata, potom grupe gradjana "Nas covek" i Radnicki pokret sa po 7 kandidata, dok DEMOS - Pokret za Evropu ima 5 kandidata. Ostale grupe gradjana i politicke organizacije imaju po jednog kandidata.
cetiri najbrojnije liste (Zajedno za Kragujevac, DOS, SRS, SPS-JUL) imaju ukupno 363 kandidata, sto je vise od dve trecine od ukupnog broja kandidata, tako da ce imati predstavnika u Gradskoj izbornoj komisiji i Birackom odboru.
Lica koja se nalaze na odsluzenju vojnog roka ili u zatvoru, glasace putem pisma koja ce biti prosledjena Gradskoj izbornoj komisiji i Birackom odboru.
Izbegla i raseljena lica mogu da glasaju za lokalne izbore samo ukoliko su upisana u biracki spisak.
Biraci imaju pravo na prigovor, na svaku odluku Gradske izborne komisije, koja je duzna da im odgovori. Na odgovor Gradske izborne komisije, biraci imaju pravo da se zale Opstinskom sudu u Kragujevcu.